کابل کنترل

کابل کنترل یک کابل چند رشته است که هر کدام از رشته های این کابل وظیفه انتقال سیگنال های کنترلی، حفاظتی یا اندازه گیری در مدارات کنترل را بر عهده دارند و ارسال فرامین در جهت کنترل تجهیزات را در محیط‌ های صنعتی ممکن می سازند. همچنین برای متصل شدن اجزاء دستگاه های موجود در خطوط تولید مورد استفاده قرار می گیرند. کابل فرمان، انتقال سیگنال های آنالوگ (مانند جریان های عبوری از تجهیزات) و سیگنال های دیجیتال (مانند فرمان های کنترلی در تابلو برق) و باز و بسته کردن کلیدها را انجام می دهد.

نمونه پر کاربرد دیگر، کابل فرمان به کار رفته در آسانسور یا همان تراول کابل آسانسور می باشد که ارتباط بین تابلو فرمان و کابین آسانسور را فراهم می نماید.

یکی از مواردی که در هنگام استفاده از کابل کنترل باید مورد توجه قرار گیرد محدودیت دمایی آن است، بنابراین در محیط های با دمای بالا باید با احتیاط استفاده گردد.

این کابل های انعطاف پذیر، بسته به خصوصیات ساختاری می توانند برای استفاده در فشارهای مکانیکی سبک، متوسط یا زیاد مناسب باشند. آنها همچنین درجات مختلفی از محافظت در برابر تداخل الکتریکی و مقاومت در برابر مواد سوزاننده و روغن ها را ارائه می دهند.
كابل های كنترل می توانند بدون شيلد و يا شيلد دار باشند و بر حسب نوع مواد به كار رفته در عايق و روكش آنها به دسته های مختلف تقسيم بندی می شوند که در ادامه به تفصیل مورد بررسی قرار می گیرد.

انواع کابل کنترل

کابل فرمان در انواع ساده، شیلددار، آرموردار، مفتولی، نیمه افشان، افشان، نسوز و تخت و مطابق با استانداردهایی همچون IEC 60332، IEC 60228، IEC 60502-1 و در سایزهای متنوع اغلب ۲ رشته تا ۶۱ رشته و سطح مقاطع پایین 0.25، 0.5، 0.75، 1، 1.5 و 2.5 میلی متر مربع تولید می گردد.

بررسی ساختار کابل کنترل

همانند سایر سیم و کابل های موجود، کابل های فرمان هم از دو قسمت هادی و عایق تشکیل می شوند. برای هادی کابل از مس آنیل شده و برای روکش آن از PVC  استفاده می گردد. 

کابل فرمان شیلددار نوعی از کابل های کنترل هستند که دارای محافظی در ساختار خود بوده که تضمین کننده انتقال درست اطلاعات و سیگنال ها در این کابل است.

در ساختار کابل فرمان شیلد دار از یک لایه به نام شیلد استفاده می شود. شیلد کابل که غالبا به صورت رشته های بافته شده می باشد. در جاهایی که امواج یا میدان های اطراف ممکن است انتقال صحیح سیگنال کنترلی را تحت تاثیر قرار دهد، از کابل محافظت می کند.

کابل های کنترل شیلددار برای اتصال اجزاء دستگاه های مورد استفاده در خطوط تولید، شامل ماشین افزار و تجهیزات حمل و نقل مکانیکی مناسب هستند. اتصال مستقیم این کابل ها به برق اصلی مجاز بوده ولی خمش مستمر کابل های شیلد دار مجاز نیست. اگر کاربری به نحوی باشد که لزومی به حرکت آن ها نباشد نصب در کانال ها و سینی ها توصیه می شود.

کابل فرمان شیلددار به دلیل قرار گرفتن شیلد در ساختار کابل، در پروژه های کنترلی و همچنین پروژه هایی که قرار است کابل برق در کنار کابل های فرمان استفاده شود، می تواند بهترین گزینه برای مشتریان باشد و می تواند از اثر مغاطیسی جریان برق بر روی این کابل ها بکاهد و سیگنال های فرمان بدون نویز انتقال یابد.

اگر در ساختار کابل فرمان، به حفاظت فیزیکی و مکانیکی از کابل احتیاج باشد، از کابل زره دار استفاده می گردد، زیرا این کابل دارای حفاظ فولادی یا آرمور است. این گونه کابل ها را کابل مسلح می نامند.

کاربرد کابل کنترل

کابل فرمان در تمام کاربردهایی که نیاز به انتقال فرامین کنترلی باشد مورد استفاده قرار می گیرد. از میان کاربردهای گسترده این کابل در ذیل به چند مورد آن اشاره گردیده است:

  • کابل فرمان آسانسور (تراول کابل)
  • رباتیک
  • خطوط مونتاژ
  • تابلوهای کنترل صنعتی
  •  نیروگاه ها
  • سیستم های تله متری
  • کابل فرمان جرثقیل و بالابر
  • پالایشگاه و پتروشیمی